IDPA Japan Design Award

International Design Pioneer Award
Days
Hours
Minutes
International Design Pioneer Award

Apartment Tibbaut

by Raúl Sánchez

Project Description

The project is carried out in an underground space near the sea, with barely any outside lighting and in serious humidity conditions. However, the interior of the simply-built, very small structure — barely 55m2 — had a real monumental look, presided over by two octagonal stone pillars from which domes and vaults rise to cover the space and bear the weight of the upper floors.
The client had requested the creation of an open-floor space. However, this monumentality, coupled with the shortage of natural light and view to the outdoors, led to another proposal. The single-space concept could be maintained but with greater spatial complexity, by overlapping and intersecting two living spaces: a central, common, multipurpose space and a perimeter of small designated-use rooms (bedroom, dressing room, bathroom, storage room, kitchen and study). The walls do not reach all the way up to the ceiling so the vaults and domes are continuous and visible from anywhere. But from the ground level, up to the level marked by where the domes begin, the view is partially interrupted by partitions, creating an anticipation of what lies beyond on the other side, and giving contour to the inner world. The palette of materials is reduced. Floors and walls are white to bounce and reflect every beam of light that manages to enter through the few openings. The laminated pine dividing walls highlight the items in the centre of the space, while contrasting with the white surfaces of the existing walls. This is the serene canvas against which future users will splash the colours and textures of their furnishings and belongings.
Work has been slow-paced. Lack of ventilation and openings to the outside extended drying times for materials. We had to design and build a raised floor with several layers to ensure waterproofing and insulation. All surfaces and ceilings had to be sealed with double-action waterproof mortar to prevent moisture from leaking through. The level of indoor humidity was controlled with an underfloor heating and forced ventilation system connected to a dehumidifier. Gradually, materials started drying and the saltpeter started disappearing. When we removed the worksite floodlights in early summer we found that natural light filled the space and bounced on the walls nicely, creating a very pleasant and comfortable humidity-free space which seemed much bigger than its meagre 55 m2.

Raúl Sánchez

Raúl Sánchez graduated architect from the architecture school in Granada, Spain. Since 2005 resides and works in Barcelona developing a professional activity which escapes specialization in order to cover all types of work and projects related to architecture, interiorism and design.
He is professor in ‘private perimeters’, a postgraduate diploma in interior design in Elisava School of Design, Barcelona.
The work of the office has numerous awards and is published worlwide in printed and online media.
Our approach to architecture and design is based on the encounter of humanism+technique: the former relies on the world of ideas, on the conceptual and cultural focus, while the latter brings the constructive coherence, the grammar, into the equation.
We don’t work with methods, we use no preconceived formulas, we just work with the space, and the space is the conjunction of material, construction, structure, light, color, texture… and thus, each new project is a new challenge

Scroll to Top